Laden Evenementen

Brood eten we elke dag. Maar waar komt dat brood vandaan? Van de bakker natuurlijk en die gebruikt daar meel voor, volkorenmeel of bloem. En dat meel wordt gemalen van graankorrels in een molen. In Delft staat nog één korenmolen, al sinds 1679, Molen de Roos. En deze molen maalt nog steeds, al 350 jaar op dezelfde manier. Tenminste als er wind is. Is er weinig wind dan moet de molenaar alle zeilen bijzetten. Waait het flink, dan heeft hij een makkelijke dag, want dan hoeft die niet in de wieken te klimmen om de zeilen uit te rollen.

De Cultuurbarbaren zijn welkom in de molen, spannend want de trappen zijn steil en de molen heeft maar liefst 7 etages of zoals wij zeggen zolders. Het bezoek aan de molen start in de molentuin. Daar kun je zien hoe het graan groeit en hoe de aren met de graankorrels er uit zien. Dan klimmen we de molen in. Op de tweede zolder kunnen we zien hoe de molen in mekaar zit, hoe er gemalen wordt en waarom de molen scheef staat, tenminste het onderste gedeelte. En hoe ze het voor elkaar gekregen hebben om de treintunnel onder de molen te bouwen. We kunnen een handmolen gebruiken om graan mee te malen. En voelen hoe zwaar een zak meel is en zien hoe de wieken zorgen voor draaiende molenstenen. Je kunt ook kijken naar het huis van de molenknecht, zoals hij met zijn vrouw en kinderen jaren geleden woonden naast zijn werk.

Dan klimmen we verder omhoog naar de stelling, 12 meter boven de grond. Dat is hoog genoeg voor de molen om wind op te vangen boven de huizen van Delft. Je ziet hoe de wieken met behulp van een grote ketting in de richting van de wind gedraaid kunnen worden. Je hebt een mooi uitzicht over Delft. Misschien zie je zelfs je huis of je school. En voor de echte klimmers hebben we nog de vijfde en de zesde zolder om boven in de molen te komen en de kap te bekijken.

En als afsluiting kun je een mini-broodje maken van zoutdeeg. En dan hebben we nog per gezin/groepje een verrassing klaarliggen.

Er moet minimaal 1 volwassene per gezin en/of groepje aanwezig om kinderen te begeleiden en toe te zien op hun veiligheid, met name op de trappen en de stelling. Volwassenen hebben ook een ticket nodig.