Wijk van de Toekomst in HAL015

In de herfstvakantie (14 – 22 oktober) vindt in Delft het culturele kinderfestival Cultuurbarbaren plaats. Elk jaar koppelt de organisatie van Cultuurbarbaren een educatief project aan het festival. Dit keer is de opdracht: Ontwerp jouw ideale Wijk van de Toekomst. Vijf groep 8 klassen zijn hier samen met Delftse architecten druk mee aan de slag! Tijdens het festival kunnen festivalbezoekers de wijken bewonderen én meestemmen op het winnende ontwerp! De winnaar ontvangt € 1000,- om het schoolplein te vergroenen!

Wijk van de Toekomst

In de ontwerpwedstrijd werd aan kinderen gevraagd om na te denken over: hoe wonen mensen, welk vervoer is er, wat eten mensen, hoe is het weer en hoe bereid je de stad daarop voor en welke technologieën zijn er in de toekomst? Duurzaamheid en groen zijn hierin een belangrijk aspect. Ton Voets, architect en projectleider Wijk van de Toekomst: “Het is ongelooflijk waardevol en belangrijk om kinderen mee te laten denken over hun omgeving en de toekomst ervan. Want wie kan dit beter, dan de toekomstige bewoners zelf.”

Duurzaamheid en groen

De kinderen begonnen in september al met het project. Ze worden begeleid door een professionele architect bij het bouwen van de maquette en leren op deze manier over architectuur, bouwkunde, duurzaamheid, planning en samenwerken. Ook kregen ze les van Esmeralda van Tuinen van Stichting Groenkracht, Claudia Hofemann van 015 Duurzaam en klimaatburgemeester van Delft. Ook hoorden ze van Olga Wagenaar van Amvest alles over de nieuwe plannen voor het Kabeldisctrict, een gebied in Delft waar in de toekomst 3500 nieuwe woningen verschijnen.

Stem mee op de winnaar!

Van zaterdag 14 oktober t/m vrijdag 20 oktober staan de maquettes geëxposeerd in OPEN en kun je als festivalbezoeker stemmen op het ontwerp dat jij het leukst, knapst, grappigst of mooist vindt. Ook is er een beoordeling door een vakjury op creativiteit, materiaalgebruik en duurzaamheid. Op zaterdag 21 oktober om 14.00 uur is de prijsuitreiking op het podium in OPEN. Iedereen is hierbij van harte welkom. Het winnende ontwerp ontvangt € 1000,- om het schoolplein te vergroenen. De prijzencheque wordt uitgereikt door Maaike Zwart, wethouder van Duurzaamheid, Werk en inkomen en Economie. Welke groep 8 gaat er met de prijs vandoor?

De presentatie is in handen van Kai Slaghek, leerkracht groep 8 in Rijswijk en theaterdocent. De jury bestaat uit:

  • Claudia Hofeman, oprichter 015Duurzaam en klimaatburgemeester van Delft
  • Erik Laan, docent InHolland Delft Aeronautical & Precision Engineering
  • Sten van Vliet, Junior Projectontwikkelaar bij Kondor Wessels
  • Angelo Witmus, leerkracht groep 8 Oranje Nassauschool Den Haag

Foto: Eerste les Wijk van de Toekomst in HAL015 in het Kabeldistrict, door Groenkracht, 015 Duurzaam en Amvest. Foto door Annemarie Oorthuizen