Cultuurbarbaren dansen op de Markt (Fred Leeflang)

Van zaterdag 14 t/m zondag 22 oktober (de herfstvakantie) kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd weer cultureel genieten in Delft op meer dan 20 locaties in de stad. Het thema van Cultuurbarbaren dit jaar is ‘Thuis in Delft’. Nina Voets, organisator Cultuurbarbaren: “We kijken enorm uit naar deze 4e festivaleditie, die weer een aantal mooie nieuwe verrassingen in petto heeft. Zoals een complete workshopdag door de kunstenaars in het Bacinol en een interactief ‘levend’ kunstwerk bij het Science Centre.”

Wordt een kunstenaar in het Bacinol
De kunstenaars in het Bacinol organiseren dit jaar speciaal voor Cultuurbarbaren een complete workshopdag, op zondag 15 oktober. Kinderen van 8 t/m 12 jaar volgen twee workshops waarin ze echt iets heel bijzonders gaan maken, in de ateliers van de kunstenaars zelf. Ze kunnen kiezen uit zeven workshops, zoals je liefste mini-dier drukken met inkt of een eigen microscoop maken. De rest van de festivalweek wordt het werk van de kinderen tentoongesteld in een échte kunstexpositie in het Bacinol.

Magisch Living Reef van Philip Beesley
Op donderdag 19 oktober kunnen kinderen bij het Science Centre een ‘levend kunstwerk’ maken, geïnspireerd op de installaties van de Canadese kunstenaar Philip Beesley. Met scharnieren, beweegbare verbindingen, licht en electronica bouwen ze samen aan een groeiend koraalrif. Er zijn geen regels en kinderen mogen volop experimenteren, net zo grenzeloos als hun eigen verbeelding. Dit levert werkelijk een magisch bouwwerk op! De kinderen worden begeleidt door TU Delft studenten van de minor Interactive Environments.

Thema 2023: Thuis in Delft
Het festivalthema dit jaar is ‘Thuis in Delft’. Zoals elk jaar sluit het festival weer met een eigen twist aan bij het thema van de Kinderboekenweek (Bij mij thuis). Hiermee kun je weer alle kanten uit als Cultuurbarbaar! Denk aan Delfts Blauw, Jan Vermeer, Willem van Oranje en natuurlijk Antoni van Leeuwenhoek. De wereldberoemde Delftenaar die precies 300 jaar geleden overleed.

Voel je thuis in de Woonkamer van Cultuurbarbaren
Net als in 2022 is OPEN Delft aan het Vesteplein opnieuw het festivalhart van Cultuurbarbaren. Niet alleen vinden hier superleuke activiteiten en workshops van DOK en de VAK plaats, ook vind je hier dit jaar de Woonkamer van Cultuurbarbaren. Een handig informatiepunt waar je terecht kunt met al je vragen of voor leuke festivaltips! Zo voel jij je helemaal thuis bij Cultuurbarbaren!

Nieuwe culturele locaties
Een aantal nieuwe locaties dit jaar zijn oude bekenden van het festival. Zo zijn het Vermeer Centrum en Filmhuis Lumen terug van weggeweest in het programma. Het Rietveld Theater doet dit jaar mee op de locatie HAL015 aan de Schieweg en het Science Centre organiseert de activiteiten aan de Van der Burghweg op de TU Delft Campus. Helemaal nieuw in het programma is Showkorps Excelsior.

Foto: Activiteit in het Prinsenkwartier tijdens Cultuurbarbaren 2020, foto door Fred Leeflang.