Maaike Zwart

Maaike Zwart is wethouder Duurzaamheid, Werk en inkomen en Economie. Ze studeerde bouwkunde aan de TU Delft en is in 2022 samen met haar man en twee zoontjes weer terug naar Delft verhuisd. Ze houdt zich als wethouder onder andere bezig met het gebied Schieoevers Noord, dat zich komende jaren ontwikkelt van industrieterrein naar een plek met woningen en winkels. Onderwerpen die perfect aansluiten bij het festivalthema van Cultuurbarbaren: Thuis in Delft. Om haar nog beter te leren kennen stelden we Maaike drie vragen:

Jullie wonen nog niet zo heel lang in Delft, voelt jouw gezin zich al thuis in Delft?
Haha. Mijn man en ook ik hebben jaren in Delft gewoond, gestudeerd en gewerkt. We kennen Delft dus goed. We zijn weer naar Delft gekomen omdat we Delft een prachtige en gezellige stad vinden waar we graag onze twee kids laten opgroeien.

Waar kom je het liefst in Delft?
Ontzettend lastige vraag, want Delft heeft zoveel moois. Om eerlijk te zijn vind ik Delft het allerleukste tijdens evenementen. Ik geniet erg van de levendigheid, helemaal als het evenementen zijn waar verschillende Delftenaren elkaar ontmoeten. Of als een evenement de deuren opent van plekken die normaal gesloten zijn, zodat je nog meer van onze mooie stad kan ontdekken!

Hoe zou de ideale wijk van de toekomst eruit zien?
Natuurlijk duurzaam! Dat is denk ik de grootste slag die we samen gaan maken in onze wijken. Dat iedereen toegang heeft tot betaalbare duurzame energie, lopen en fietsen de basis zijn, dat water weg kan als het hard regent en er voldoende koele plekken zijn voor als het warm is. Ook vind ik het belangrijk dat mensen elkaar kunnen ontmoeten en dat er plekken zijn om samen wat te kunnen doen. Dat wijken naast woningen ook ruimte hebben om bijvoorbeeld te ondernemen, te sporten, wat te eten en drinken en dat er scholen zijn. Tegelijk: de wijk van de toekomst bestaat niet, het is juist leuk als er wat te kiezen is!

Foto: Wethouder Maaike Zwart.