Levend kunstwerk

Op donderdag 19 oktober maken kinderen die het jaarlijkse kinderfestival Cultuurbarbaren bezoeken een magisch ‘levend kunstwerk’, in het Science Centre van de TU Delft. Geïnspireerd op de interactieve installaties van kunstenaar Philip Beesley, bouwen kinderen van 6 – 12 jaar oud aan een interactief rif en zelfontworpen zeedieren. Kinderen gaan onder begeleiding van TU Delft studenten in feite aan de slag met de basisprincipes van mechanica en fysica. Dat klinkt ingewikkeld, maar “het is eigenlijk een beetje zoals LEGO”, vertelt Teun Verkerk van Science Centre Delft.

Levende architectuur

Het kunstwerk waar de jonge Cultuurbarbaren mee aan de slag gaan is geïnspireerd op het werk van Philip Beesley. Hij maakt levende architectuur. Verkerk: “Dit is een manier om de omgeving een levend onderdeel te laten worden van onze leefwereld. Dit lijkt best futuristisch, maar de jonge makers van Cultuurbarbaren hebben nog een open blik op de wereld. Misschien maken zij het nog wel mee als ze groot zijn, om overal levende architectuur te zien terugkomen in de wereld.”

Bouw mee

Met scharnieren, beweegbare verbindingen, licht en electronica bouwen de kinderen aan een groeiend koraalrif. Er zijn geen regels en je mag volop experimenteren, net zo grenzeloos als je eigen verbeelding. Dit levert werkelijk een magisch bouwwerk op! De activiteit vindt plaats op donderdag 19 oktober in het Science Centre aan de Van der Burghweg 1, van 12.00 tot 17.00 uur. Elk uur start een nieuw tijdslot. Meedoen is gratis, maar je hebt wel een ticket nodig via www.cultuurbarbaren.com.

Cultuurbarbaren 2023

Het levende rif is één van de activiteiten op het programma van het jaarlijkse kinderfestival Cultuurbarbaren. Van zaterdag 14 t/m zondag 22 oktober (de herfstvakantie) kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd volop cultureel genieten in Delft, op meer dan 20 locaties in de stad. Elke dag zijn er activiteiten, word bijvoorbeeld een dag lang kunstenaar, zing op het Blauwe Podium of word een echte plantendokter. Nina Voets van Cultuurbarbaren: “We kijken enorm uit naar deze 4e festivaleditie waar weer mooie culturele avonturen op het programma staan!”

  • Datum: 19 oktober
  • Tijd: 12.00 t/m 17.00 uur
  • Starttijden: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur
  • Tickets zijn gratis
  • Ouders mogen meehelpen of een eigen creatie maken als er plek is. Uiteraard hebben kinderen voorrang.

Reserveer een plek

Foto: Zeedier gemaakt bij de TU Delft met levende architectuur, foto door Tanja Klop.