Frank van Vliet

Frank van Vliet is sinds 15 juni 2022 de Delftse wethouder van onder meer cultuur. Hij kent de stad als zijn broekzak, want hij woont hier al sinds 1988. Eerst als student civiele techniek, en nu als vader van een gezin met drie kinderen. Festival Cultuurbarbaren grijpt de kans aan om hem beter te leren kennen en legde hem drie stellingen voor:

Met je voeten in de klei OF met je hoofd in de lucht
“Met mijn voeten in de klei. Ik ben een doener, maar denk daarbij wel goed na over wat het beste is voor de mensen en voor de wereld op de lange termijn. En ik durf daarbij te dromen, want met dromen beginnen de mooiste plannen. Uiteindelijk gaat het mij erom dat te vertalen naar vandaag. Wat gaan we nú doen als eerste stap naar onze droom?”

Meer natuur OF meer cultuur in Delft
“Haha, deze is onmogelijk. Maar ik kies dan toch voor meer natuur. Het is voor ons voortbestaan heel belangrijk dat we meer natuur creëren; dat zorgt voor verkoeling voor hete dagen en meer biodiversiteit, dus meer bloemetjes, bijtjes en beestjes. Ik geloof dat cultuur, zowel zelf doen als ervan genieten, ons dichter bij onze eigen natuur brengt. Red ik me er zo goed uit?”

Kunst kijken OF kunst maken
“Wéér zo’n moeilijke. Ik kies voor kunst maken, want daar begint het. Geen kunst kijken zonder dat ze is gemaakt. Kunst maken verbreedt onze horizon, want zo leer je jezelf en elkaar op een andere manier kennen. Het geeft een andere blik op de wereld. Ik gun iedereen de lol van kunst maken te ervaren. En dat we daar dan ook samen naar kijken. Ik kijk er nu al naar uit wat de cultuurbarbaren voor kunst maken tijdens de diverse activiteiten en workshops op de meer dan 20 locaties in onze stad!”

Foto: Frank van Vliet voor het stadhuis, Gemeente Delft