Theo Jansen Cultuurbarbaren.

De Delftse kunstenaar Theo Jansen is wereldberoemd geworden met zijn Strandbeesten. Je kent ze vast wel! Een strandbeest is een kunstwerk gemaakt van pvc-buizen. Ze komen tot leven op het strand door de zeewind. Maar wilde Theo eigenlijk altijd al kunstenaar worden? En zijn de dromen die hij had als kind wel uitgekomen? Cultuurbarbaren was benieuwd en vroeg Theo naar zijn dromen!

“Beste Theo, tijdens het festival Cultuurbarbaren worden kinderen dit jaar uitgedaagd om te ontdekken wat hun dromen en talenten zijn. Weet jij nog wat je wilde worden toen je kind was?”

Ja, ik wilde piloot worden. En het is maar goed dat dat niet gelukt is. Mijn ogen waren niet goed genoeg. En nu heb ik een ontzettende hekel aan vliegvelden. De hele sfeer om het vliegen heen staat me tegen. Bovendien schijnt het boring te zijn zoveel in de lucht. Ik houd nog steeds van vliegen naar dan met een parapente.

“Wow, paragliding, dat is wel heel erg gaaf! Bij Cultuurbarbaren zeggen we altijd: “Volg je dromen, zij weten de weg”. Heb je nu je volwassen bent eigenlijk nog een droom?”

Nee, ik heb geen droom. Ik leef in een droom. ’s Morgens stap ik op mijn fiets om naar mijn werk te gaan. Op het strand! Heerlijk. Ik kan me geen beter leven voorstellen. Mijn jeugddromen zijn niet uitgekomen. Gelukkig maar, want wat er voor in de plaats kwam was veel beter.

“Wat klinkt het fijn dat jij je dromen leeft! Heb je nog tips voor onze jonge Cultuurbarbaren om hun dromen uit te laten komen?”

“Ja. Je moet niet dromen. Of nee…. je mag wel dromen, maar je moet niet al te teleurgesteld zijn als je droom niet uitkomt. Sta open open voor datgene wat zich aandient. En ga erop in. Ik had nooit kunnen bedenken dat ik kunstenaar zou worden. De mooiste dromen zijn de dromen waar je je niet bewust van bent. Kijk vooral om je heen en zie je kansen.”

Bedankt voor dit mooie gesprek Theo. We wensen dat je altijd je droom mag leven!

Theo Jansen Stransbeest