Al vroeg leer je hoe een bepaalde letter er uit hoort te zien en leer je schrijven. Dit is zodat iedereen kan lezen wat je schrijft. Dat is de basis van een letter. Maar de ene persoon schrijft wat netter en duidelijker dan de ander. De ander gebruikt weer meer ronde vormen in zijn letters en de ander gebruikt lange stokken bij bijvoorbeeld een p of een d. Dat de letters daarmee weer jouw eigen vorm krijgen noemt men je handschrift. Iemand anders kan daaraan weer herkennen wat jij geschreven hebt.

Als je om je heen kijkt zie je dat er weer veel varianten van letters bestaan. De basis van de letters zijn wel hetzelfde maar de een is wat dikker dan de ander, de ene is heel recht en de ander weer heel sierlijk. Dat heet dan weer een lettertype. Bij zo’n lettertype is het zo dat bepaalde vormen van de verschillende letters hetzelfde zijn. Wist je dat je ook je eigen lettertype kunt maken? Met vijf zelfgekozen basisvormen maak je jouw eigen letter- type en schrijf je je eigen verhalen!

Wat heb je nodig?

 • Gekleurd vel papier
 • Groot wit vel papier (eventueel meerdere vellen)
 • Schaar
 • Iets om mee te schrijven (potlood/pen/stift)
 • Iets om mee te kleuren (potlood/pen/stift)
 • Eventueel lijm

Hoe maak je jouw lettertype?

De opdracht is om je eigen lettertype te maken waarbij je slechts 5 vormen hebt waarmee je de letters kunt maken. Kijk wat je met de vormen kan waarbij je de basisvorm van de letter wel terug kan zien, maar waar jij je creativiteit gebruik hoe de letter eruit ziet.

 1. Pak het gekleurde vel en knip daar 5 verschillende vormen uit. Rond, vierkant, golvend, puntig etc. Hoe die vormen er uit zien mag je helemaal zelf bepalen. Maak niet te kleine of te grote vormen.
 2. Pak het grote witte vel en de 5 verschillende vormen.
 3. Bedenk nu een woord dat je zou willen maken. Bijvoorbeeld je naam of een woord dat je interessant vindt.
 4. Ga nu met de 5 verschillende vormen de eerste letter maken van het gekozen woord. Gebruik alle 5 de vormen en gebruik het grote witte vel om de letter op te leggen. Let erop dat je links op het vel begint. De vormen mogen hier en daar wel iets over elkaar liggen, maar wel zo dat je alle 5 de vormen enigszins kan terug herkennen.
 5. Als je tevreden bent met de letter, trek dan met je potlood of pen de letter om. Zorg er voor dat de losse vormen niet verschuiven.
 6. Herhaal stap 4 en 5 totdat je alle letters ofwel het woord hebt gemaakt.
 7. Nu het hele woord op het witte vel staat kan je de letters inkleuren.
 8. Klaar! Nu heb je een eigen lettertype gemaakt.
22 _eigen lettertype - micha de bie

Voorbeeld

In dit voorbeeld maak je met 5 vormen (vierkant, streep, rondje, ‘pacman’ en rechthoek) de letters van het alfabet:

Micha de Bie -Lettertype

Hoe start je met jouw lettertype? Kies en maak 5 vormen

Vorm de letters met jouw 5 vormen

Trek de gevormde letters stuk voor stuk om op het papier

Versier jouw letters!

MIcha de Bie - portret

Extra tips van de kunstenaar zelf!

 • Eventueel kan je ook alle vormen meerdere malen uitknippen. Dus als je een woord hebt met 5 letters dan alle vormen 5 keer uitknippen. In plaats van de letters te tekenen kan je dan de vormen opplakken.
 • Mocht je zin en tijd hebben dan zou je ook alle letters van het alfabet kunnen maken en zo alle woorden kunnen maken met je eigen creatieve lettertype.